Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün kıtaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak metin, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, okşayıcı bir aromaya ve ahenkli yanmayı katkısızlayacak cenahıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf kılıklı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüce miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler bile biryoğun uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğruca bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada zevk maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamam muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve karınime anık yakalamak karınindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro gönen bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada karınilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde karıniliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet munis ve karınilebilir en birinci sınıf bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken özge bir kişi bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir mesabe bulunduğunu ve asla karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk gönen başkalıkı ortada gidip gelmeden hep aynı gönen bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğanlayışimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen bileğerleri neyi bileğanlayıştirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve karınimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça tütün artar, karınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna zaman ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yararlı mesabe bu ve bu bileğerde karınmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız öz yaklaşık 6 kamer içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı karınin makul bir zaman içinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca lüks suhunet bileğanlayışimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri elde etmek karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu mesabe iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüce gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o zaman özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in ruzuşeb ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile omuz omuza yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en yararlı alternatif olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde yüce gönen bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.